Само преди няколко часа в България пристигнаха първите 9750 ваксини срещу

...
Само преди няколко часа в България пристигнаха първите 9750 ваксини срещу
Коментари Харесай

Ваксините пристигат в бус… за кренвирши

Само преди няколко часа в България дойдоха първите 9750 ваксини против Covid-19. Посрещна ги здравния министър Костадин Ангелов, който ще е първият ваксинирал се при започващата в неделя национална акция. Двата кашона с имунизацията на Pfizer и BioNTech кацнаха в София, а няколкостотин отпътуваха за Пловдив и Бургас.

В града под тепетата имунизацията дойде в районната здравна ревизия в бус… за кренвирши. По думите на шефа на РЗИ-Пловдив доктор Ваня Танчева дозите са 195. Те обаче не бяха превозени в профилиран фризер – придвижи ги фирмен бус за салами. Д-р Танчева разясни пред bTV, че имунизацията ще се сложи в елементарен ледник, защото условията са да се съхранява сред 5 и 8 градуса, когато ще се употребява в идващите няколко дни. Повече за съхранението прочетете ТУК.

Кампанията за ваксиниране започва на 27 декември по едно и също време във всички европейски страни. Според формирания у нас народен имунизационен проект се планува първо да бъде сложена доза на медицинските служащи, а след тях на хората в рискови групи.

По думите на здравния министър 45 хиляди души са декларирали предпочитание да се имунизират. Получените 9750 дози обаче ще стигнат за ваксинирането на по-малко от 5000 души, защото имунизацията се слага в две дози. През януари ще дойдат още 52 хиляди от тях.

Ваксинирането против Covid-19 ще е непринудено, гратис и се прави след осведомено единодушие на всеки искащ в амбулаторния лист, публикуван от общопрактикуващия доктор след извършен обзор. Министерството на здравеопазването разгласява декларацията за осведомено единодушие, която би трябвало да се подпише от всеки, който пожелае да си сложи ваксина. В нея се вписват трите имена на жителя, ЕГН, номер на персонална карта и непрекъснатият адрес. Съгласието може да се даде и от родител аставник или настойник.

С документа се декларира, че подписаното лице е осведомено с изгодите от имунизацията против COVID-19, рисковете от болестта и неговите усложнения; показанията, метода на приложение, противопоказанията, взаимоотношението с други лекарствени артикули и предстоящите нежелани лекарствени реакции на прилагания биопродукт. също по този начин при пораждане на нежелани реакции след имунизация, ние сме длъжни съобщим за появяването им на медицински експерти или на Изпълнителната организация по медикаментите посредством попълване на електронен формуляр. Можете да изтеглите декларацията от ТУК.

 
4 значими въпроса за имунизациите против Covid-19
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР